Monday, May 16, 2022

LEGASI FESTIVAL KEJOHANAN CATUR GACC ke-25 di KL Megamall

Pusingan akhir papan 2: Sari Syifa Aliyya 1588 (INA)  Vs Khandhar Kaushal 1984 (MAS)
(Pemain Terbaik Wanita)

FA Emran Mohd Tamil , Nur Basriya Wafa Mohsen ,  TD GACC - Peter Tee Wei Jie
(Pemain Terbaik Wanita B - 16 )

Pemenang :  25th GACC x Empro Open Chess Championship 2022

Chess - Results


Nurul Akma Quzaina Khairolhisal 1709 Vs Franciskus Genta Permata Riyanto (INA)
(Pemain ke-2 Terbaik Wanita )

FA/IM Jimmy Liew  bersama penolong GACC dan Arbiter Kejohanan

Note:

Kejohanan Catur GACC ke-25 untuk 8 kategori  iaitu, Open Individu, U8, U10, U12, U14 , U16 , U18 & Open Team yang telah berlangsung selama 3 hari di KL Megamall berhadapan dengan Universiti Malaya dan  Kejohanan klasikal  di dalam kampus pada minggu hadapan  telah menarik minat  seramai 682 pemain catur di dalam dan luar negeri.  Kejohanan ini telah dianggap sangat berjaya memandangkan publisiti dan pendaftaran kejohanan dilakukan hanya 2 bulan kerana perlu menunggu kelulusan tarikh daripada MCF.  Pelajar- pelajar daripada Kolej ke-2 Tuanku Bahiyah telah menjadikan kejohanan GACC  selama 25 kali dan ianya menjadi LEGASI berterusan. Tahniah.

Publisiti di keratan Surat khabar Utusan Malaysia 27 Jan 2014. 
Saya selaku wakil Naib Presiden MCF bersama Prof Datuk Dr. Norhana Yusoff yang menjadikan tulang belakang di Kolej kedua Tuanku Bahiyah, UM.

IA Abdul Hamid Majid selaku Penasihat terawal GACC dan sering menjemput perintis AJK  GACC di Malaysian Chess Festival di MidValley sebagai praktikal dan membantu publisiti Kejohanan.


Note2:

(Foto daripada En Abd Aziz)
Pusingan pertama saya bertemu dengan pemain Indonesia iaitu saudara Franciskus Genta Permata Riyanto (INA).  Pemain daripada Univeristi Gaja Mada menghantar 8 orang pemain terbaik dan telah mendapat tempat Naib Juara, Ketiga dan Terbaik Wanita (Open).  Saya berpendapat hubungan 'diplomatik'  GACC diantara Universiti  tempatan dan ASEAN  perlu diteruskan.  


25th GACC Grand Classical Chess Championship 2022 (20-23 Mei 2022)Senarai pemain di kejohanan klassikal minggu depan mendapat sambutan majoriti daripada para mahasiswa.

Senarai Universiti  daripada luar negeri:

  • Universitas Brawijaya (Indonesia)
  • Van Lang Universiy (Vietnam)
  • National University of Singapore

No comments:

Post a Comment

LINDA RUSLAN

MISI MENCARI ‘50-MOVE RULE’

https://clono.no/Analysis/?gid=47916 Board 14 :  Pusingan ke-7  daripada 8 pusingan di kejohanan Classical FIDE rated di 14 th   U1800 KL Ma...

Popular Post